منظور از زباله پسماند هایی است که از تولید یا تغییر شکل چیز های دیگر به وجود می آیند و همچنیین به تمامی موادی که قبلا استفاده شده و دیگر نیازی به آن ها نیست گفته می شود .
طبق اصول بهداشتی و همچنین بهسازی زیست محیطی باید تمامی زباله ها که منشا آلودگی و همچنین بیماری هستند دفع شوند تا از انتشار و انتقال بیماری و همچنین ایجاد بو و چشم اندازهای زشت و نشت شیرابه زباله ها که باعث آلودگی محیط زیست می شوند جلوگیری شود .
از جمله مهمترین عملیات در مدیریت مواد زائد جمع آوری و حمل و نقل زباله هی شهری می باشد و طبق محاسباتی که انجام گردیده است حدود ۸۰ دصد از کل مخارج مربوط به مدیریت مواد زاید جامد مربوط به جمع آوری زباله ها می باشد .
دفن زباله ها در خاک چال ( محل دفن زباله های جامد ) جزو آخرین مراحل در سیستم مدیریت مواد زائد جامد بوده و سرنوشت نهایی تمامی مواد زایدی می باشد که ارزشی ندارند و باید دور ریخته شوند . دفن زباله ها یک گزینه حتمی و اجباری می باشد که با این که این راهکار نیز مشکلات و زیان های بر محیط زیست دارد ولی دفن نکردن آن ها و رها نمودن آن در محیط نیست مشکلاتی چند برابر بیشتر را ایجاد می کنند . دفن بهداشتی زباله ها روشی مهندسی می باشد که جهت دفن مواد زاید جامد در زمین جهت ممانعت از آسیب دیدن محیط زیست می باشد . در روش دفن زباله به صورت بهداشتی ضایعات را در لایه هایی با ضخامت مناسب پخش کرده و فشرده می کنند و سپس در انتهای هر روز با خاک روی آن ها را می پوشانند . با وجود این که خاک از جمله ی مهمترین و گسترده ترین صافی فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی آب ها و همچنین بازیافت کننده ی ضایعات و دریافت کننده ی بسیاری از مواد می باشد ولی با این حال ظرفیت آن محدود بوده و بنابرین ممکن است بسیاری از مواد سمی و آلاینده ها که در خاک انباشته می شوند از نظر تمرکز افزایش یابند و در نتیجه باعث زیان به محیط زیست شوند و اثرات مخربی را به بار آورند .
بیشتر بخوانید: چرا باید زباله ها را تفکیک کنیم ؟ ، آشنایی با تکنیک های جدا سازی زباله ها ، اهمیت زیست محیطی مدیریت ضایعات
از جمله عمده ترین مشکلاتی که باعث می شود تا محیط زیست با دفن زباله ها آلوده شود شیرابه ناشی از زباله ها و گاز های آن ها می باشد که در اثر تجزیه زباله های دارای ترکیب آلی تولید می شوند و همچنین مهمترین عامل آلودگی آب ها در محل دفن زباله ها نیز شیرابه های آن ها می باشد که با ورود به آب های سطحی و یا آب های زیر زمینی مخاطرات بهداشتی و زیست محیطی برای انسان ها و جانوران ایجاد می کند .
دفن مناسب با روش درست زباله های شهری یکی از نیازهای اساسی جوامع بشری می باشد . با توجه به تاثیر مخرب همچون آلودگی خاک ، الودگی آب ، آلودگی منظر و .. که زباله ها و پسماند ها بر محیط زیست می گذارند باید دفن زباله ها زیر نظر یک پژوهش جامع وکامل انجام گیرد تا همه جوانب در آن در نظر گرفته شود و تمامی نکات و اصول زیست محیطی رعایت گردد و مکان مناسبی برای دفن تعیین شود .
برای دفن زباله های شهری زمین هایی که انتخاب می شوند باید طبق یک سری اصول انتخاب شوند . زمین مورد نظر باید به دور از مناطق مسکونی بوده و علاوه بر آن که شیب مناسبی داشته باشد باید فاصله ی معینی از منابع آبی همچون چشمه و چاه و قنات و رودخانه و همچنین عمق آب های زیر زمینی و فاصله از شهر و روستا ، کاربری اراضی و ارتفاع محل ، جهت باد غالب ، فرسایش پذیری منطقه ، فاصله از جاده دسترسی ، پوشش خاک و فاصله از سد نیز در نظر گرفته شود .
زباله ها در صورت که به صورت غیر اصولی و در مکان های نامناسب از قبیل اطراف شهر ها دفن شوند مقادیر بسیار زیادی شیرابه خطرناک تولید می کنند که این شیرابه ها در بردارنده ی مقدار زیادی سموم و فلزات سنگین می باشند که این شیرابه ها در محل دفن زباله ها به طور مستقیم طی فعل و انفعال بیو شیمیایی که همان شیرابه اولیه می باشد و یا به هنگام بارندگی شیرابه ثانویه تولید می شود ، به جریان آب های سطحی و سفره های آب های زیر زمینی نفوذ می کند و موجب می شود منابع آب شیرین آلوده گردد
هدف تیم درشو ،ترویج اندیشه سبز برای دستیابی به زمینی پاک می باشد، ما را در این راه یاری کنید.