ضایعات به کلیه موادی گفته می شود که درنتیجه ی فعالیت های مردم واستفاده در منازل و یا ساخت و ساز و تعمیر و باز سازی ساختمان ها یا در کارخانه ها و کارگاه ها از ساخت و تولید قطعات بر جای می مانند . ضایعات اگرچه خطرات کمتری نسبت به مواد زائد شهری برای سلامت و بهداشت افراد و محیط زیست دارند ولی با این وجود اگردرست مدیریت نشوند ، میزان خطرات آن ها بیشتر خواهد شد .
مدیریت ضایعات و پسماند ها به عنوان یکی از مهمترین دغدغه های جوامع به شمار می رود که افزایش روز افزون پسماند ها و ضایعات از یک سو و تنوع و گونا گونی آن ها از سوی دیگر موجب پیچیده تر شدن موضوع در نحوه ی جمع آوری و دفع و بازیافت آن ها می شود . در جامعه ی امروزه دیگر سیستم های جمع آوری و مدیریت سنتی و دفع ضایعات به روش سنتی پاسخ گو نمی باشد و قادر به جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی آن ها نمی باشد . بنابرین روش های جدید مدیریتی در زمینه ی مدریت ضایعات و پسماند ها ایجاد شده که تا حدود بسیار زیادی نیز موثر می باشد .مدیریت صحیح در بازیافت و تفکیک ضایعات باعث می شود تا علاوه بر این که صرفه ی اقتصادی داشته باشد در حفظ زمین های دفن زباله ها و همچنین کاهش هزینه های ناشی از دفن نخاله و کاهش تاثیرات محیطی ایجاد شده توسط تولید مصالح و همچنین جلوگیری از ایجاد اختلال در نظم و زیبایی شهر تاثیر بسزایی داشته باشند .
مدیریت صحیح تفکیک و بازیافت ضایعات نیاز به آگاهی و همچنین چگونگی روش های طرح ریزی جهت کاهش مواد بازیافتی ، جمع آوری ، دفع و بازیافت نخاله ها و ضایعات دارد .
بیشتر بخوانید: چرا باید زباله ها را تفکیک کنیم ؟ ، آشنایی با تکنیک های جدا سازی زباله ها
منظور از مدیریت ضایعات ، مدیریت جمع آوری ، حمل و نقل ، پردازش ، بازیافت ، دفع و انهدام مواد زاید می باشد .مدیریت صحیح ضایعات هم در محیط زیست و هم در حفظ منابع تاثیر مستقیم دارد . اهمیت زیست محیطی مدیریت ضایعات در بهداشت و جلوگیری از آلودگی می باشد وهمچنین مدیریت صحیح و جدا سازی درست و دفع مناسب ضایعات در حفظ منابع تاثیر بسیاری می گذارد که نتیجه ی آن نیز رشد رفاه مردم و همچنین رشد جمعیت می باشد.
مدیریت ضایعات و زباله ها و تفکیک آن ها ضرورت حفظ محیط زیست می باشد و برای جلو گیری از اثرات تخریبی زباله ها و ضایعات بر محیط زیست باید مدیریت ضایعات و تفکیک آن ها صورت بگیرد و لازمه ی این کار اجرایی نمودن نظرات کارشناسان و استفاده از راه کارهای علمی و فنی و همچنین آموزش درست شهروندان و فرهنگ سازی مناسب می باشد .در جامعه ی امروزه به دلیل رشد جمعیت و پیشرفت های علمی و افزایش ساختمان سازی ها و تولید محصولات شیمیایی گوناگون و نیاز مردم به این مواد و مصرف آن ها ، حجم بسیار بالایی از ضایعات و پسماند ها تولید می شود که به عنوان تهدیدی جدی برای محیط زیست محسوب می شود .
ضایعات و یا پسماندها و زباله های تولید شده یا خطرناک می باشند که باید دفع گردند و یا قابل بازیافت و استفاده ی دوباره می باشند که با مدیریت مناسب باید مورد بازیافت قرار گیرند تا دوباره به چرخه تولید باز گردانده شوند و ضمن انجام این کار نیز از اتلاف انرژی و سرمایه جلوگیری شود .
در کشور های پیشرفته مدیریت ضایعات برای حفظ محیط زیست و همچنین حفظ سرمایه ملی به حدی می باشد که آن ها زباله ها و ضایعات تولیدی را به عنوان ثروت ملی می دانند که علاوه بر این که از اتلاف سرمایه های ملی جلوگیری می کند برای مردم نیز به عنوان منبع در آمدی می باشد و برای محیط زیست نیز مفید می باشند ودر حفظ زمین و خاک تاثیر می گذارند .
در حالی که تولید ضایعات و پسماند ها در کشور های در حال توسعه به دلیل مدیریت غیر اصولی باعث ایجاد مشکلات بهداشتی و زیست محیطی فراوانی می شود و به مواد زائد و ضایعات و زباله ها به عنوان زائداتی نگاه می شد که فقط باید از محیط زندگی دور و در جایی دفع شوند . اما با مطرح شدن امر تفکیک و مدیریت ضایعات و پسماند ها امروزه کشور ما نیز در تلاش است تا این امر را به طور کامل مد نظر قرار دهد . از آن جایی که مقوله بازیافت و استفاده مجدد از پسماند های صنعتی به عنوان مواد اولیه و یا انرژی در اکولوژی صنعت از اهمیت ویژه ای بر خوردار می باشد می توان گفت که مدیریت صحیح و بازیافت و استفاده مجدد از زباله ها از یک طرف مصرف مواد اولیه و استخراج از منابع و معادن طبیعی را کاهش می دهد و از طرف دیگر دفع بی رویه آلایانده ها به محیط را کاهش می دهد و علاوه بر آن منابع اقتصادی و ارتقای بهداشت و حفاظت از محیط زیست را نیز به دنبال دارد .
هدف تیم درشو ،ترویج اندیشه سبز برای دستیابی به زمینی پاک می باشد، ما را در این راه یاری کنید.